Речник

а
б
в
г
g
е
ж
з
u
ŭ
к
л
м
н
о
n
р
с
m
у
ф
х
ц
ч
ш
щ
ъ
ь
ю
я

а - 2 резултатаs

Алерген

Вещество от протеиново естество, принадлежащо на околната среда и следствие от алергична реакция. Навлизането на алерген (от животински, растителен или химичен произход) в организма води до различни патологични прояви ( астма, уртикария, екзема… ). Понякога алергенът се състои от няколко вещества.

Атопичен дерматит

Нарича се още атопична екзема. Това е екзема, която се приема за „органическа“, тъй като се появява, когато е налице генетична или наследствена склонност към развиване на това състояние. Екземата се появява при кърмачетата по бузите, сгъвките на лактите и коленете, може да е сълзяща, с коричка и съпроводена със силен сърбеж, с риск от повторна инфекция. Поради тази причина атопичният дерматит е алергичен механизъм с много тежка реакция, която уврежда кожата и лигавицата.

б - 1 резултата

Бактериални инфекции

Инфекции, свързани с развитието на бактерии.

г - 1 резултата

Гъбични инфекции

Инфекции, свързани с развитието на гъбички или микроскопични дрожди.

е - 4 резултатаs

Екзема

Екземата – от гръцката дума, която буквално означава „кипвам, избухвам“, обобщава широк спектър от състояния, като атопичен дерматит; контактна екзема, която включва алергичен контактен дерматит, дразнещ контактен дерматит и фотодерматит. Кожно състояние, което се характеризира със сухи, червени петна. При острата форма червените петна могат да са сълзящи и с коричка. При хроничната форма кожата се втвърдява, като оформя сухи люспи и дълбоки цепнатини.Характеризира се с червени и сухи плаки. В тежки форми: влажни червени плаки и корички. В хронична форма: удебеляване на кожата, сухи сквами и набраздявания.

Ексципиент

Ексципиентът служи като проводник за активните съставки. В зависимост от състава си може да модулира навлизането в кожата на активната съставка. Определени ексципиенти спомагат за изключително повърхностно действие, други позволяват навлизане през роговия слой, а трети пренасят активната съставка до дермата.

Епидермис

Най-външният слой на кожата. Епидермисът се състои от три клетъчни популации: кератиноцити (които произвеждат кератин, отговорен за плътността), меланоцити (които произвеждат меланин, отговарящ за цвета) и клетки на Лангерханс, които живеят в симбиоза, за да създадат огромен защитен механизъм.

Еритема

Обрив, чиято характерна особеност е, че при натискане с върха на пръста зачервяването изчезва, но се появява отново веднага след прекратяване на натиска. Обичайни причини: морбили, розеола, уртикария, лупус и слънчево изгаряне.

л - 2 резултатаs

Левкорея

Белезникаво, бяло-жълтеникаво вагинално течение. То може да е знак за инфекция.

Лигавица

Епител, покриващ определени кухини на тялото. Съдържа жлези, от които може да се отделя слуз.

м - 1 резултата

Менопауза

Физиологично състояние, което отбелязва края на фертилността. Терминът „менопауза“ обикновено обхваща постепенното и впоследствие перманентно прекратяване на месечните менструации. От етимологична гледна точка „менопауза“ означава край на менструацията. В повечето случаи е придружена от горещи вълни, изпотяване, вагинална сухота и отслабване на костната тъкан.

с - 2 резултатаs

Сапун

Сапунът е сол на мастна киселина, създадена от реакцията на силна основа (сода или калиев хидроксид) с мазнина (триглицериди). Сапуните са пасти, които се различават в степента си на твърдост. Използваните мазнини са смес от животинска мазнина (лой) или растителна мазнина (палма, палмово масло, маслинено масло и т.н.).

Синдет

Синтетичен продукт, създаден от американците през Втората световна война за образуване на пяна в морска вода. Това са почистващи продукти без сапун. Могат да са течни или твърди.

х - 3 резултатаs

Хидролипиден слой

Защитен слой, който покрива епидермиса. Състои се от слой от пот и себум.

Хипоалергенен

Описва продукт с формула, която минимизира риска от алергия. Алергенният му потенциал се оценява с клинично изследване.

Хиподерма

Това е мастната подложка на кожата (направена от мастни клетки: адипоцити), чиято дебелина варира в зависимост от зоната на тялото, на която се намира дермата. Тя крепи закрепва кожата към намиращите се отдолу мускули и кости.

p - 1 резултата

pH алкално/ pH неутрално

pH (водороден показател) отговаря на степента на киселинност или алкалност. pH определя количеството налични водородни йони по скалата от 1 до 14. pH е неутрално при стойност 7. pH е киселинно при стойности от 1 до 7 и алкално или основно при 7 до 14. pH на кожата е 6,5, на лигавицата – 5,5.

д - 3 резултатаs

Дерма

Свързваща тъкан, разположена между епидермиса и хиподермата, в която са вградени кожните аднекси.

Дерматит

Възпаление на кожата

Дерматоза

Основно наименование на всички възпаления и аномалии на кожата.

п - 5 резултатаs

Повърхностно – активно вещество

Основно използвани като измиващи агенти.
С молекула с двоен поляритет. „Главата“, имаща силен афинитет към водата, и “Опашката”, имаща силен афинитет към маслото. Семейството на повърхностно-активните вещества е много разнообразно.

Подхранващ сапун “surgras”

Подхранващите сапуни са обогатени с подхранващи съставки ( ланолин, масло от нежен бадем…) и съдържат определено количество глицерин и нетрансформирани глицериди. Защитават кожата.

Пора

Отвор на потна жлеза.

Противогъбично действие

Което разрушава микроскопичните гъбички, отговорни, заедно с други причинители за микозите.

Пруритус

Сърбеж. Усещане на кожата, което причинява желание за почесване.

Няма резултат за търсенето на